Woning ruilen

Staat er een vakantie naar Andalusië op het programma, maar ben je er nog niet helemaal uit waar je zal overnachten? Een hotel, Bed & Breakfast, camping, appartement huren… er zijn tal van opties! Een optie waar je in eerste instantie misschien niet gelijk aan zal denken, maar wat zeker een goede én goedkope optie is, is woningruil!

Huh… woningruil?

Een woningruil werkt heel gemakkelijk! Je wisselt simpelweg tijdelijk van huis met iemand anders. Zo kun je tijdelijk wonen als een echte local op de plek waar je graag heen zou willen. Je kunt een woningruil doen voor een vakantie of zelfs voor een langere tijd. Dit zou bijvoorbeeld ideaal zijn als je graag wilt “proef-wonen” in een bepaald land, maar nog niet je eigen huis wilt verkopen.

Hoe vind je een geschikt huis?

Maar hoe vind je zo gemakkelijk een huis die bereid is tot een woningruil? Daar zijn een aantal handige ruilwebsites voor. Bij deze websites kun je je inschrijven en een profiel aanmaken. Op dit profiel bied je je huis aan en geef je een beschrijving en foto’s van de locatie. Als je eenmaal je profiel hebt, kun je gemakkelijk alle huizen bekijken die staan ingeschreven. Via de website kun je dan ook contact met elkaar opnemen en nagaan of er sprake van een ruil zou kunnen zijn. De andere partij moet het uiteraard ook zien zitten om in jouw huis te verblijven. Als beide partijen het met de ruil eens zijn kan de datum worden vastgelegd. De vakantie kan beginnen!

Kosten

Het grote voordeel van een woningruil is dat het heel goedkoop is! Aangezien er sprake is van een ruil, betaal je niks voor de locatie. De enige kosten die je maakt zijn de ledenkosten van de website waarbij je ingeschreven staat.

Er zijn een aantal huizenruilwebsites waarbij je veilig en gemakkelijk je huis kunt ruilen:
Love Home Swap – €20,- per maand
Huizenruil – €130,- voor 12 maanden
Home for Exchange – €75,- per jaar

En de sleutels dan?

Als je allebei tegelijkertijd van huis wisselt, is het uiteraard lastig om de sleutels aan elkaar te overhandigen. Hier zijn een aantal oplossingen voor. Zo kan je bijvoorbeeld de sleutel even afgeven bij de buren, de sleutel neerleggen op een afgesproken plek, in een speciaal sleutelkastje met codeslot leggen of een reservesleutel per post opsturen. Als je voor dit laatste kiest, is het wel aan te raden om een pakketje aangetekend te laten versturen!

Tips

– Bij veel huizenruilwebsites krijg je een ruilcontractje waarin je het een en ander kunt vastleggen.
– Af en toe komt het ook voor dat er geruild wordt met tweede huizen of vakantiehuizen. De vakantie hoeft dan uiteraard niet gelijktijdig plaats te vinden!
– Wist je dat… de film The Holiday over een woningruil gaat? De actrices Cameron Diaz en Kate Winslet wisselen tijdelijk van huis!
– Het komt vaak voor dat er ook van auto geruild wordt! Zo hoef je niet een auto te huren en heb je een vervoersmiddel op de plaats van bestemming.
– Zorg voor mooie foto’s van je huis op je profiel. Zo krijgt de andere partij een duidelijk beeld van het huis en kun je gemakkelijk een goede ruil maken!

Comments are closed.