Pueblos Blancos

De Pueblos Blancos van Andalusië zijn bekend en geliefd bij toeristen. Dit door de unieke uitstraling en mooie ligging meestal in de bergen. Het is zeker een aanrader om ook in de wat kleinere witte dorpen te kijken. De dorpen zijn vanaf een grote afstand te zien in de bergen. Ze staan bekend om de wit geschilderde muren en de rode of bruine daken.

Geschiedenis

Deze dorpjes stammen uit de 13de tot 15de eeuw. Vanaf de achtste tot 15de eeuw regeerden de Moren over grote delen van Spanje. Toen de Spanjaarden in de 13de eeuw weer delen van hun eigen land gingen opeisten, zijn de Moorse boeren naar de bergen gevlucht. In Spanje heet dit de Reconquista (herovering). Daar hebben ze deze witte dorpjes gebouwd met dikke witte muren en kleine raampjes. De dorpen hebben ook nog de functie gehad als bescherming tijdens de Reconquista. Hierdoor zijn er bijna bij elk dorpje nog wel een burcht en stadsmuur te vinden. Door de hoogte in de bergen konden de vijanden al van verre afstand gezien worden vanuit de dorpjes. Nadat de moren verjaagd waren uit Spanje duurde het een poosje voor de Spanjaarden erin gingen wonen.

Nu

Tegenwoordig worden de witte huizen goed onderhouden door de huidige bewoners. Ieder voorjaar worden de muren opnieuw witgekalkt. Het is traditie geworden om op deze manier het voorjaar in te luiden. De dikke witte muren zorgen voor goede isolatie en afkaatsing van het zonlicht. En de kleine raampjes dat er niet veel zonlicht binnenkomt. Hierdoor is het in de zomer en de winter een prima temperatuur in deze witte huizen. Doordat de meeste dorpjes op gebergte zijn gemaakt is het meestal een hele klim om naar het centrum te komen. Het is geen aanrader om deze dorpjes te bezoeken wanneer u slecht ter been bent.

De dorpen bezoeken

Er zijn verschillende autoroutes te vinden op het internet die u kunt nemen wanneer u deze dorpen wilt bezoeken. Hierbij moet u uitkijken dat u niet in het centrum van deze dorpjes komt tenzij u wilt en kunt rijden in zeer smalle steegjes. Het advies is om uw auto buiten het centrum te parkeren en lopend verder te gaan. Er is ook de mogelijkheid om met bussen te gaan. Het nadeel hiervan is dat de bussen niet vaak rijden en u vast zit aan de vertrek- en aankomsttijden van de bus. Een ander voordeel van met de auto gaan is dat u in een auto beter kan genieten van de mooie natuur tijdens de rit naar verschillende witte dorpen.