Paardrijden

Het weer in Andalusië is bijna altijd perfect: zon, aangename temperaturen en aan de kust vaak een afkoelend windje in de zomermaanden zorgen voor de ideale paardrijomstandigheden. Paardliefhebber of niet, het is iedereen aan te raden om eens per paard de Andalusische natuur in te trekken tijdens een vakantie in de zuidelijke provincie. Trek er eens op uit op een Andalusiër (Pura Raza Española), het typisch Andalusische paardenras.

Andalusiërs

Paarden zijn een belangrijk onderdeel van de Andalusische cultuur. Andalusiërs komen uit de buurt van Sevilla en hebben een barok uiterlijk. Vroeger werden ze daarom veel gebruikt in circussen, maar ook werden ze vanwege hun dappere karakter veel ingezet tijdens oorlogen. De Andalusiër is een voorouder van vele Europese paarden, waaronder het Friese paard. Het Andalusische paard is heel goed te berijden en wordt zeer veel gebruikt voor dressuurwedstrijden, bij stierengevechten en in films, maar ook voor vele paardrijtours en -lessen in het gebied. Vroeger bezaten vele koningen en vorsten door heel Europa een Spaans paard, want het werd als diplomatiek hulpmiddel gebruikt door de Spaanse overheid. Door oorlog, ziekte en kruisingen in de 19e en begin 20e eeuw is het aantal Andalusiërs sterk gedaald. Op dit moment zijn er wereldwijd ruim 185.000 geregistreerde Andalusiërs.

Omgeving

In Andalusië is eigenlijk alles te vinden: wildernis, bergen, kustgebieden… Door de vele oude (ezels-)paadjes zijn er vele routes te nemen door het Andalusische landschap. Maar ook aan de kust, bijvoorbeeld in Tarifa waar soms bij heldere lucht zelfs Marokko te zien is, is het heerlijk paardrijden. Andere aanraders zijn bijvoorbeeld Nerja, Alpujarras, de Siërra Nevada, Cadiz, maar ook rondom grote steden als Cordoba, Granada, Sevilla en Málaga zijn er schitterende landschappen en uitzichten te vinden. En als u er toch bent, overweeg dan eens te gaan duiken, het Spaanse onderwaterlandschap is ook een verrassing.

Tours te paard

Als u graag een tour wilt doen te paard, kan dat vaak in het Spaans, maar er zijn ook veel Engelstalige maneges die tours aanbieden en er zijn ook veel Nederlandse paardliefhebbers die zich in Andalusië gevestigd hebben vanwege de prachtige omgeving. Hieronder vind u een overzicht van maneges, waaronder ook Engels- en Nederlandstalige.

Paardrijvakantie in Andalusië

Op Paardrijvakantie in Andalusië zijn verschillende trektochten te vinden. Oprichter Marion is vijf jaar geleden begonnen en heeft ook een Bed & Breakfast, La Balsa, aan de voet van de Siërra Nevada vlakbij Alquife. Op de website staat veel info over paardrijden in de zuidelijke provincie. Daarnaast zijn er veel tours te boeken bij verschillende maneges door heel Andalusië., bij Spaans-, Engels en Nederlandstalige maneges.

Leven in Andalusië

Ook op de website strong>Leven in Andalusië zijn ook veel tips te vinden over paardrijden. Er staan maneges op in verschillende gebieden en ze vertellen over het paardenkampioenschap spanrijden in Nerja. De eigenaars wonen sinds 2004 in Andalusië en hebben ook een restaurant.

Holandaluz

Toch liever bij een local rijden? Op de Amsterdamse website Holandaluz kunt u vele trektochten en rijlessen bij Andalusische maneges boeken, voor zowel beginners als gevorderden. De oprichters werken afwisselend vanuit Amsterdam of Andalusië.

Tips

– Aangezien het ´s zomers erg warm wordt in Andalusië is het verstandig om ´s ochtends of ´s avonds te gaan rijden, of in kustgebieden, waar vaak nog een lekker windje staat.
– Trektochten zijn al voor één dag te boeken, maar het gebied is zo groot en er is zoveel te zien, dat het vaak een aanrader is om een of meerdere overnachtingen te boeken. Vaak zijn er ook tours voor een hele week. Informeer voor overnachtingen voor het boeken van de tour bij de manege.
– Voor de echte liefhebber is de Koninklijke rijschool La Fundación Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre in Jerez de la Frontera een aanrader.
– Vergeet geen reisverzekering af te sluiten, bij sommige maneges is dit zelfs verplicht om een trektocht te kunnen doen.

Comments are closed.