Feria de Málaga

Ieder jaar in Augustus is het een week lang groot feest in Málaga. Ben jij rond deze tijd in de buurt van de stad? Dan is het zeker de moeite waard om een kijkje te nemen bij Feria de Málaga! Dit feest, ook wel Feria de Agosto genoemd, is een groot spektakel in de mooi gedecoreerde straten van Málaga. Muziek, dans, prachtige jurken, eten en heerlijke wijn… Alle feestelijke facetten zijn aanwezig, nu jij nog!

Hoe is het ontstaan?

Op 19 augustus 1487 werd Málaga ingenomen door de Katholieke Koningen, om het te veranderen in ‘la Corona de Castilla’, ofwel de Kroon van Castille. Het beeld van de Virgen de la Victoria werd gegeven, de beschermheilige van de stad Málaga. Er werd een jaarlijkse feestdag in het leven geroepen, om deze gebeurtenissen te herdenken. Deze vond in eerste instantie plaats op 15 augustus 1491 met een processie, maar het jaar erna werd de viering gehouden op 19 augustus. In dit jaar was er een processie en een klein stierengevecht met vier stieren. Ieder opvolgend jaar werd het feest steeds een beetje groter, met vuurwerk, een feestelijke stoet van de kathedraal naar de kerk Santiagodonde en een kermis.

En nu…

Tegenwoordig is de feestdag uitgegroeid tot een hele feestweek, is het een stukje drukker en zijn er een hoop meer activiteiten. Doordat Feria de Málaga in augustus plaatsvindt en er dan enorm veel mensen van over de hele wereld op vakantie zijn in de regio, is het feest een samenkomst van zowel locals als toeristen. De straten van het oude centrum zijn versierd met lantaarns, bloemen en overal zie je orkesten, muziek en vrolijke gezichten… In de nacht kun je genieten van de feesten in de Real Cortijo de Torres, waar kraampjes, muziek en kermisattracties te vinden zijn.

Activiteiten

Er is dus een hoop te doen in Málaga tijdens Feria de Málaga, maar wat eigenlijk? Er wordt veel gedanst, muziek gemaakt, heerlijke lekkernijen gegeten, lokale wijnen gedronken en meer. Verder zijn er stierengevechten, optochten, tentoonstellingen, vuurwerk en concerten. Paarden met koetsen rijden door de stad en flamenco is in grote mate aanwezig in de stad, samen met traditionele muziek. Het wordt hier zeker duidelijk dat zang een belangrijke rol speelt in de cultuur van Málaga!

Lekker eten

Van al dat feesten, dansen en zingen krijg je natuurlijk honger! Tijdens de Feria de Málaga worden de Churros con Chocolate (een soort oliebolachtige deegstengels die je in gesmolten chocolade dipt) enorm veel gegeten. Er zijn veel verschillende tentjes waar je de lekkernijen kunt halen en je ziet ze dan ook overal! De late feestgangers sluiten de nacht/vroege ochtend traditioneel af met churros voordat er even een paar uur geslapen wordt en het feest weer door kan gaan…

Mooi opgetut!

Iets wat in het algemeen opvalt bij de Andalusische feesten is dat veel mensen traditioneel gekleed gaan. Flamenco speelt tijdens Feria de Málaga een grote rol, dus je raadt het al… Het echte flamencogevoel is natuurlijk niet compleet zonder de prachtige jurken en dus zie je ook tijdens deze week overal vrouwen in vrolijk gekleurde jurken, vol ruches en leuke patroontjes, lopen! Wil je meer informatie over deze prachtige jurken? Kijk dan eens op de pagina Flamencoproducten.

Feria de Málaga in 2020

Ook in 2019 vindt Feria de Málaga weer plaats. Dit zal zijn van 15 t/m 22 augustus. Wil jij er graag bij zijn? Zorg er dan wel voor dat je op tijd een vlucht en accommodatie regelt, want deze kunnen al snel flink in prijs stijgen!

Programma

Ook in 2020 zullen er meer dan 200 gratis spektakels plaatsvinden die voor iedereen toegankelijk zijn. Het programma voor 2020 is helaas nog niet bekend. Wel kun je op de site het programma van 2019 zien, zodat je alvast een idee krijgt van het feest. Houd de site in de gaten voor het laatste nieuws! Hier zal vanaf een aantal weken voor het feest het programma per dag beschreven staan.