Steden

Andalusië kent een grote verscheidenheid aan steden. Allemaal even prachtig om te bezoeken. Van grootse, echte Spaanse steden zoals Sevilla, tot het prachtige bergstadje Ronde. Maar ook Cordoba, Granada, Malaga zijn zeker niet te missen als je steden in Andalusië wilt bezoeken!  

Almeria

Ken je de film Indiana Jones and the Last Crusade? Het decor van deze western is de stad en omgeving van Almeria. Het is niet verwonderlijk dat ze Algeria hebben gekozen als filmset en dit zul je begrijpen wanneer je dit plaatsje bezoekt. Deze stad, dat zijn naam te danken heeft aan de Arabieren en vrij vertaalt ‘Spiegel van de zee’ heet, is bij uitstek geschikt voor mensen die de grote stroom toeristen liever achter zich laat.

Cadiz

Cadiz, ook wel klein Havana genoemd. Ze is namelijk de zusterstad van de Cubaanse hoofdstad en kent qua straatbeeld veel overeenkomsten. De stad ligt in het zuidwesten van Andalusië aan de Atlantische oceaan en heeft bijna 125.00 inwoners. De stad heeft zijn naam te danken aan de muur die hen vroeger moest beschermen. ‘Gadir’ (waar Cadiz van afgeleid is) betekent namelijk ‘ommuurde stad’. Vroeger was Cadiz een eiland dat zich vooral bezig hield met handel. Verschillende bronnen spreken elkaar tegen als het gaat om de stichting van de stad maar bekend is wel dat dit de oudste stad van West-Europa is. Net als Almeria is Cadiz nog een relatief onontdekte stad. Je kunt daardoor in alle rust genieten van de stranden en eeuwen oude architectuur.

Cordoba

Cordoba overstijgt ieders verbeelding want deze stad heeft iets magisch over zich heen. Cordoba ligt in het binnenland van Andalusië en was ooit de hoofdstad van het Kalifaat van Cordoba. Dit Kalifaat werd gesticht door Abd al-Rahman I een Omajjad die moest vluchten vanuit Damascus toen de regerende Omajjaden werden afgeslacht door de Abassiden. Als enige Omajjad wist Abd al- Rahman I, het westen te bereiken en doordat Andalusië op dat moment verwikkeld was in een ingewikkelde strijd tussen berbergroepen en Arabieren kon de Omajjad, de twee partijen verenigen. Abd al Rahman I benoemde zichzelf als Kalief en het Kalifaat van Cordoba was geboren.

Fuengirola

In de provincie Málaga aan de Costa del Sol vind je de bekende badplaats Fuengirola. De plaats met bijna 80.000 inwoners is een topper onder de Spanjaarden én de toeristen. Wandel in de zomermaanden over de Paseo Maritimo of neem een duik bij een van de zandstranden. Ook leuk om tijdens de vakantie te doen, is een dagtrip maken naar Málaga. Kijk voor meer informatie op deze pagina.

Gibraltar

Zin om aapjes te kijken? Hiermee bedoelen we niet de spreekwoordelijke aapjes maar echte berberapen die in het natuurreservaat Upper Rock te vinden zijn. Upper Rock is een Engelse naam en anders dan je zou verwachten, is Gibraltar dan ook onder Engels bewind. Je kunt daardoor niet alleen met euro’s maar ook met heuse Engelse ponden betalen. Gibraltar is erg klein maar desalniettemin heeft het genoeg bezienswaardigheden om je hier goed te kunnen vermaken. Je kunt bijvoorbeeld vanuit de haven van Gibraltar een walvissen –en dolfijnen tocht maken. Ook zijn er historische gebouwen te bezichtigen zoals kloosters, kerken en tempels.

Granada

Granada is één van de mooiste steden in Andalusië en behoort samen met Cordoba en Sevilla tot “de gouden driehoek”. Granada kent een rijke geschiedenis. Zo zie je in deze stad bijvoorbeeld invloeden uit de Moorse cultuur. Er zijn namelijk verschillende badhuizen, overblijfselen van Moskeeën en in Granada vind je het wereldberoemde Alhambra. Deze stad herbergt niet alleen culturele elementen vanuit de Moorse cultuur maar je ziet ook elementen uit de zigeuner cultuur en ook de joden hebben hun sporen achtergelaten.

Jerez de la Frontera

Sherry liefhebbers opgelet! Jerez de La Frontera, gelegen in het district Cadiz is beroemd om zijn Sherry. Deze drank heeft een typische smaak en kent vele soorten met allemaal hun eigen karakteristieke sherry smaak. Behalve deze alcoholische versnapering heeft de stad natuurlijk nog veel meer te bieden. Je kunt hier bijvoorbeeld een bezoekje brengen aan onder andere:
– Catedral de Jerez de la Frontera; Een kathedraal die gebouwd is op een plek waar vroeger een
moskee stond,
– Palacio Duque de Abrantes; Een paleis met prachtige tuinen eromheen en het
– Alcazar. Een fort dat de stad vroeger moest beschermen.

Malaga

Malaga is één van de bekendste badplaatsen van Spanje en een van de bekendste steden in Andalusië. Zomers is het hier heerlijk vertoeven aan het strand en ‘s winters kun je hier perfect overwinteren. Het is een populaire stad voor jong en oud. Malaga biedt mogelijkheden voor studenten om ( vooral in de zomer ) te studeren aan één van de talenscholen die ze heeft en gezinnen kunnen hier hun zomervakantie doorbrengen. De haven is gezellig en sfeervol het strand is schoon en ze zee is kalm en voelt zeker zomers heerlijk verfrissend aan. In Malaga valt er veel te bezichtigen, zo heeft ook deze kuststad een Moors fort, oftewel Alcazaba.

Marbella

Het hele jaar door zit je in Marbella goed qua weer. Het heeft een mediterraan klimaat en het aantal zonuren per dag is beduidend meer dan in Nederland. Doordat het aan de zuidkust ligt zul je hier nagenoeg nooit te maken hebben met extreme kouw en voor overwinteraars is dit dan ook de perfecte uitvalsbasis. Marbella is en enorm bekende en geliefde badplaats. Zomers kan het er erg warm worden. 35 graden is overdag geen uitzondering. Dat de stad daarom ‘s avond meer leeft is niet zo verwonderlijk. Winkels zijn tot laat open en je kunt tot in de vroege uurtjes nog een hapje en een drankje doen.

Pueblos Blancos

Wanneer je je een ansichtkaart van Andalusië voor de geest haalt, dan denk waarschijnlijk aan zoiets als de Pueblos Blancos. Het is enorm toeristisch maar desalniettemin is het zeker de moeite waard om te bezoeken. De witte huizen met rode daken op de heuvels en omgeven door mooie natuur is bescheiden gezegd; adembenemend.

Pueblos Blancos zijn witte dorpjes. Ze zijn gebouwd rond de 13e tot 15e eeuw. De dorpjes hebben dikke muren en kleine raampjes. De bergdorpjes werden oorspronkelijk bewoond door de moren die verdreven werden ten tijde van de Reconquista. De Moorse boeren moesten vluchten naar de bergen en hier hebben ze zich gevestigd. Tegenwoordig wonen er Spanjaarden in de witte huizen en elk jaar worden de huizen wit geverfd. Het is een traditie geworden om dit in het voorjaar te doen.

Ronda

Ronda is een prachtige stad gelegen in de bergen. Het is één van de oudste steden van Spanje en kent daarom een rijke geschiedenis met veel cultuur. De stad ligt vlakbij de Costa del Sol en een uitstapje naar het strand of juist vanaf je vakantie adres een dagje Ronda aandoen is een perfecte combinatie.

Sevilla

Naast Granada en Cordoba is een andere grote en veel bezochte stad Sevilla. Ook deze stad ligt net als de andere twee grote steden in het binnenland van Andalusië en deze drie steden worden soms ook wel ‘de gouden driehoek’ genoemd.De omgeving van Sevilla is prachtig. De natuur en tempratuur is vooral in het voor – en najaar perfect voor een ontdekkingstocht. Ook is een uitstapje naar het Sierra Nevada gebergte vanaf Sevilla goed te doen. Maar behalve de omgeving van Sevilla is ook de stad een plaatje. Ze doet erg Spaans aan en verdwalen in de kleine kleurrijke straatjes is zeker geen straf.

Tanger

Tanger is de stad waar ’s nachts hooggehakte trendy dames naar de mooiste clubs langs de boulevard gaan en waar overdag de moeders in traditionele djellaba’s eten kopen op de soeks, verdient het om een bezoekje te brengen. De medina, nauwe en kleurrijke straatjes die tegen de heuvels opgebouwd zijn, het strand en de boulevard zijn plekken die je niet mag missen. De stad heeft verschillende uitzichtpunten en een aantal musea om te bezoeken. Verder kun je hier in de zomer heerlijk bijkleuren op het witte strand en ook wanneer je een rit op de kameel wilt maken zit je in Tanger goed.

Tetouan

Tetouan is een stad in het noorden van Marokko. Deze stad ligt 60 kilometer oostwaarts van Tanger en is een van oorsprong Berber stad. Het ligt niet aan de kust maar net iets meer land inwaarts in een vallei. De naam Tetouan betekent letterlijk de ogen, spreekwoordelijk wordt er iets ander mee bedoeld, namelijk ‘de bronnen’. De stad is toegevoegd aan UNESCO wereld erfgoedlijst. Deze eer heeft ze behaald omdat de binnenstad, medina, bijzonder traditioneel is. Wanneer je in Andalusië verblijft en graag een uitstapje maakt dan is Tetouan zeker het overwegen waard. Tetouan is een genot voor je zintuigen. Zoals op veel plekken in Marokko ruikt het in de medina altijd heerlijk naar specerijen en vers eten. Overal wordt vlees (op straat) gebraden en tajine’s gemaakt op geïmproviseerde barbecues.

Tip

Voor de wat meer bekendere steden in Andalusië (zoals bijvoorbeeld Malaga, Sevilla, Marbella, Cordoba) biedt Vakantiediscounter leuke vakanties aan inclusief vlucht, accommodatie en eventueel ontbijt/lunch/diner!

Comments are closed.