Gibraltar

Gibraltar is een rots van 6,8 km2 met 30.000 inwoners. Deze rots hoort officieel bij Engeland maar door de ligging zou je denken dat het bij Spanje hoort. Op deze pagina vind je meer informatie over Gibraltar en haar bezienswaardigheden.

Geschiedenis

Voor het eerst werd op Girbraltar een nederzetting gebouwd in 1157 door de leider van de Berberse moslimdynastie. Naast Moren hebben hier ook weer moslims en Spaanse joden gewoond. Van de Moren is er nog een vestingsburcht te vinden met een toren uit 1333. De Spaanse joden werden weer verdreven en in 1501 werd de stad overgeleverd aan de Spaanse kroon. In 1704 veroverden Engels-Nederlandse troepen Gibraltar. Onder de vrede van Utrecht in 1713 werd Gibraltar overgedragen aan Groot-Brittannië. Deze overdraging werd gemaakt “voor altijd”.

Gibraltar en Spanje

Gibraltar heeft een eigen grondwet. Defensie en buitenlandse zaken zijn wel de verantwoordelijkheid van de regering van het Verenigd Koningkrijk gebleven. Ook de pers publiceert hier in het Engels. De Spanjaarden vinden het nog steeds niet leuk dat Gibraltar niet bij Spanje hoort. Hierdoor is pas in 2006 een vliegverbinding geopend tussen Madrid en Gibraltar. Om deze reden is ook de grens van 1969-1982 volledig gesloten geweest. Dit leverde de nodige problemen op met het woon- en werkverkeer tussen Spanje en Gibraltar.

Militair

Gibraltar was een belangrijke basis voor de Royal Navy, de Engelse marine. Bij de grens zijn er strenge controles door de douane. Deze regels zijn de afgelopen jaren gelukkig versoepeld. Op de hoogste top van Gibraltar is een militaire basis. Als je geïnteresseerd bent in de militaire historie van Gibraltar, kun je het Militair Erfgoed Centrum op Gibraltar bezoeken. Het gebouw waar het museum in zit was in de Tweede Wereldoorlog de opbergplaats voor munitie en granaten. Er zijn nog verschillende overblijfsels te zien van de vele strijden die zijn gehouden om en op Gibraltar.

Openbaar vervoer

Gibraltar heeft een klein aanbod aan openbaar vervoer, dit komt door de kleine oppervlakte. Het openbaar vervoer bestaat uit vijf buslijnen die overal in Gibraltar komen behalve het natuurreservaat Upper Rock. De auto’s rijden hier aan de rechter kant, wat opmerkelijk is voor de Britten. Dit komt door de toenemende Europese invloed in het continent. Gibraltar heeft één landings- en opstijgbaan die je moet oversteken om in de stad te komen. Ook is er (behalve één voor militair gebruik) geen spoor aanwezig in Gibraltar.

Toerisme

Op Gibraltar is de nationale munt de pond, maar betalen in euro’s is ook geen enkel probleem. Op terrasjes en in restaurants wordt wel 8-13% meer verrekend wanneer je met de euro wil betalen. Wij adviseren om de auto een stuk voor Gibraltar aan de kant van de weg te zetten. Wanneer je vroeg genoeg bent hoef je niet eens parkeergeld te betalen. Daarna kun je gemakkelijk de grens overlopen. Dit gaat sneller dan in de file staan. Dit is ook handig omdat het verboden is voor toeristen om met de auto in de binnenstad te komen.

Bezienswaardigheden

In Girbaltar zijn er 23 verschillende bezienswaardigheden die allemaal het bezoeken waard zijn. Hieronder worden de verschillende bezienswaardigheden besproken.

Natuur

Eén van de historische wandel gebieden is de Mediteranean Steps. Het Upper Rock natuurreservaat is in de categorie natuur ook zeker de moeite waard om te bezoeken. Dit is een natuurgebied met wilde dieren waaronder apen die graag met toeristen op de foto willen. Voor de rust kun je naar de botanische tuinen in Gibraltar gaan. Deze tuinen worden beschreven als geweldig, goed verzorgd, een oase van rust en romantisch. Ook is er de mogelijkheid om vanuit beide jachthavens die Gibraltar heeft op dolfijnen en walvissen safari te gaan.

Klooster, kerken en tempels

Er is een grote variëteit aan religieuse gebouwen te vinden in Gibraltar. Hierbij kun je denken aan verschillende indrukwekkende kathedralen, een klooster the Convent en zelfs een Hindoe tempel. Het kathedraal St. Mary the Crowned is gebouwd op de funderingen van een moskee. Op het zuidelijkste punt van Gibraltar staat een moskee die nog niet is afgebroken. De moskee werd in 1997 in gebruik genomen door de Islamitische gemeenschap van Gibraltar. Deze was geschonken door een koning van Saudie Arabië. Ook zijn er 4 synagoges in Gibraltar, de oudste nog in gebruik is gebouwd in 1724 en is te vinden aan de Engineer Lane.

Hotels

Gibraltar is een mooie plek om een overnachting te boeken. Er zijn hier genoeg mooie appartementen en hotels te vinden. Speciaal voor jou hebben we er twee uitgelicht.

Caleta Hotel Self-Catering Apartments  ****

Dit hotel ligt aan de oostkant van de rots met daardoor een mooi uitzicht over de middellandse zee. Het ziet er erg goed uit en de appartementen hebben elk veel ruimte. Ook heeft het een hoge beoordeling gekregen van de gasten en is zeker het overwegen waard. Kijk hier voor meer informatie en actuele prijzen.

gibraltar-hotel-1

O’Callaghan Eliott Hotel ****

In het centrum van Gibraltar vind je het mooie O’Callaghan Eliott Hotel. Dit hotel beschikt over twee restaurants, een sportschool, een heerlijk terras en een zwembad op het dak. Leuk om te weten is dat dit hotel ook live jazz avonden organiseert. Kijk hier voor meer informatie en actuele kamerprijzen.

gibraltar-hotel-2