Duurzaam op vakantie in Andalusië

Vakantie is een tijd voor ontspanning en genieten. Jezelf onderdompelen in de lokale natuur en cultuur. In Andalusië lukt dat zeker. En de vakantie wordt nog beter wanneer je kiest voor een duurzame reis waarbij je de CO2-uitstoot beperkt.

Duurzaam reizen naar en in Andalusië

Het is makkelijk om het vliegtuig te pakken naar een zonnige vakantiebestemming als Andalusië. Maar de CO2-uitstoot is fors. Ga je een week met twee personen op vliegvakantie naar deze regio, dan komt de CO2-uitstoot uit op circa 850 kilogram. Tel daar het verblijf in een hotel en lokale activiteiten bij op en de CO2-uitstoot komt in totaal uit op zo’n 1.150 kilogram. Zet je dit af tegen de circa 4.100 kilogram aan uitstoot die een gemiddeld gezin jaarlijks veroorzaakt door energieverbruik, dan is dat een hoop. De CO2-uitstoot is echter nog groter wanneer je met de auto en een caravan naar Andalusië afreist. Twee personen die op deze manier van een week vakantie genieten, stoten samen namelijk 1.450 kilogram CO2 uit.

Duurzaam alternatief

Ruil je het vliegtuig of de auto in voor de trein en het hotel of de caravan voor een appartement, dan ben je een stuk duurzamer bezig. Dan is de uitstoot van twee personen nog maar 450 kilogram. Kies je voor een bed & breakfast, dan daalt de uitstoot zelfs naar 320 kilogram. Het meest duurzaam ben je echter wanneer je kiest voor een busreis en verblijf op een camping in een tent. De CO-uitstoot is dan maar iets meer dan 200 kilogram.

Duurzame activiteiten in Andalusië

Qua vervoer en accommodatie ben je dus echt milieubewust wanneer je reist met de bus en verblijft in een tent. Maar ook de activiteiten die je hebt gepland tijdens een vakantie in Andalusië, hebben invloed op de CO2-uitstoot. Een avontuurlijke vakantie waarbij je een jeepsafari tour maakt of het water op gaat met een jetski of motorboot, zorgt voor de meeste uitstoot, zo’n 450 kilogram voor twee personen. Ga je een week veel rondreizen en steden bezoeken, dan komt de uitstoot uit op 280 kilogram voor twee personen. Een relaxte strandvakantie waarbij je af en toe gaat shoppen is opvallend duurzaam. Maar dat geldt ook voor een actieve vakantie waarbij je veel gaat wandelen of fietsen en van de natuur geniet. In beide gevallen is de uitstoot namelijk slechts 10 kilogram.

Ook thuis energiezuinig

Voordat je gaat genieten van een duurzame vakantie, kun je thuis ook energiezuinige maatregelen nemen om het milieu en je portemonnee te sparen. Trek alle stekkers uit het stopcontact voordat je weggaat en laat geen apparaten op stand-by staan. Die vreten energie en vergroten bovendien de kans op kortsluiting. De thermostaat hoeft niet hoger dan 15 graden te staan wanneer je er niet bent. Ook wanneer je wel thuis bent kun je op de rekening besparen. Bijvoorbeeld door over te stappen naar een andere leverancier. Online energie vergelijken is een handige manier om een goed beeld te krijgen van hoeveel je jaarlijks kunt besparen. Tevens zie je direct welke aanbieders groene stroom leveren.

Meer weten over reizen naar Andalusië?

Ga je voor het eerst naar Andalusië? Dan wil je vast meer weten over deze Spaanse regio. Op deze pagina vind je tal van tips en uitgebreide informatie over de steden, de eetcultuur, de accommodaties en de activiteiten.

Comments are closed.