Hoe financier ik een vakantiewoning in Andalusië?

Andalusië heeft alles wat je zoekt in een vakantiebestemming: fantastisch weer, stranden en prachtige steden. Verliefd worden op deze Spaanse regio is dus niets vreemds. Het vooruitzicht om er te kunnen overwinteren is natuurlijk buitengewoon aantrekkelijk. Een eigen vakantiehuis kopen in de regio is dan een optie om serieus te overwegen. Niet alleen omdat je dan verzekerd bent van een mooi onderkomen op jouw favoriete plek, maar ook omdat de investering nog wel eens terug te verdienen zou kunnen zijn. Maar eerst moet je de aankoop van zo’n woning wel weten te financieren. Andalusië hoort qua onroerend goed bij de goedkopere regio’s in Spanje, wat een prettige bijkomstigheid is.

Eigen geld inbrengen

Wellicht wordt jouw wens om een woning te hebben in het zuiden van Spanje gemotiveerd door het feit dat je goed gespaard hebt. Eigen geld inleggen bij de aankoop van een huis is altijd een goede keuze, omdat je dan een kleinere hypotheek hebt met lagere maandelijkse lasten. Je wilt immers ook niet in financiële nood komen wanneer je je huis in Nederland aanhoudt en met dubbele lasten te maken krijgt. Vergeet uiteraard niet dat je het huis nog zult moeten inrichten, waar je dus ook budget voor moet overhouden.

Hoeveel kan ik lenen?

Geld lenen om je vakantiewoning aan te kunnen kopen kan op verschillende manieren. Je kunt geld lenen van een familielid of vriend als het niet om een al te hoog bedrag gaat, maar de vraag is of je zo’n situatie wilt aangaan met iemand die je dierbaar is. Geldzaken kunnen contacten immers onherstelbaar verstoren. Een hypotheek nemen om je huis in Spanje te financieren is een meer gangbare optie. Verschillende banken verstrekken hypotheken voor een tweede huis, maar men is hier wel streng in. Eerst wordt wel gekeken naar of je een extra hypotheek kunt betalen. Zo ja, dan wordt de woning beoordeeld op een aantal voorwaarden, waaronder van welk materiaal deze gebouwd is en of deze verplaatsbaar is. Wil je je plannen echt door gaan zetten, dan is het dus relevant om jezelf af te vragen: voldoet het beoogde huis aan de voorwaarden en zo ja, hoeveel kan ik lenen bij welke bank?

Ander soort lening

Lukt het niet om een hypotheek te krijgen bij de bank? Dat hoeft niet te betekenen dat je niets kunt lenen. Een alternatieve mogelijkheid om toch aan geld te komen voor de aankoop van een vakantiewoning, is door het afsluiten van een persoonlijke lening. De rente hierop is wel hoger dan bij een hypotheek, een er moet door middel van een vast maandbedrag afgelost worden. Desalniettemin kan dit de laatste horden wegnemen voor de aankoop van jouw ideale vakantiewoning in Andalusië.

Verhuren

Je kunt ook geld verdienen aan je vakantiewoning door deze te verhuren aan andere vakantievierders in de periodes dat je er zelf geen gebruik van maakt. Op Airbnb en andere verhuursites is het makkelijk om gasten te vinden. De bank stelt hier echter weer aparte voorwaarden aan voordat er een hypotheek verstrekt wordt. Zo wordt er gekeken naar de locatie. Vaak wordt er een lagere hypotheek verstrekt als je van plan bent je tweede woning te gaan verhuren. Geef je plannen aan wanneer je in gesprek gaat over een hypotheek, want als je je verhuurplannen niet meldt mag je de woning ook niet verhuren van de hypotheekverstrekker.