Eten & drinken

Houd je van lekker eten? Dan zit je in Andalusie goed! De Zuid-Spaanse streek heeft namelijk tal van heerlijkheden waar je als vakantieganger van kunt genieten. Wat dacht je van lekkere soepjes, tortilla’s en rijstgerechten? Ook voor de beste en vaak enorm zoete toetjes, koekjes en gebakjes moet je in het zuiden van Spanje zijn.

Andalusische smaken…

De meest bekende gerechtjes uit deze streek zijn waarschijnlijk de populaire tapas met als culinair hoogtepunt de Jamon Iberico de Bellota. Wat minder bekend is maar zeker niet minder lekker.. zijn de Sherry’s uit de zonnige Zuid-Spaanse streek! Op deze pagina geven we je wat meer uitleg over de smaakvolle producten en gerechten maar het leukste en lekkerste is natuurlijk als je ze zelf proeft!

Gazpacho

Fris, vol van smaak en uitermate geschikt voor op de warme dagen die Andalusië kent.
Het soepje dat je ook gemakkelijk zelf kunt maken heeft als basis ingrediënt tomaat. Hoewel je zou denken dat het door de koude gepureerde tomaten op tomatensap zou lijken, kom je toch bedrogen uit. Door de toevoeging van knoflook, eventueel een scheutje sherry en/of een pikant paprikaatje en enkele andere ingrediënten, krijg je een hele andere smaak. Meer informatie kan je vinden op gazpacho.

Jamon Iberico

Als ik ham zeg, dan denk je wellicht wat is hier zo bijzonder aan.. Maar wacht tot je de Jamon Iberico geproefd hebt en je begrijpt waarom deze ham wereldfaam kent. Er zijn verschillende smaakvolle hammen te vinden in Andalusie maar de beste is jamon Iberico de Bellota.De ham is afkomstig van zwarte varkens die geruime tijd in hun leven vrij mochten scharrelen en zich tegoed doen aan eikeltjes. De hammen worden een lange tijd gedroogd en de prijs van de ham is dan ook afhankelijk van de duur van de droogtijd. Op Jamon Iberico vind je meer informatie over deze wereldberoemde ham.

Sherry

De streek Jerez in Andalusië heeft zijn bekendheid te danken aan de drank die daarvandaan komt. Hier wordt namelijk de sherry gemaakt. Hoewel sherry gemaakt wordt van witte wijn heeft het toch een andere typerende volle smaak. De druifsoort die gebruikt wordt voor de droge sherry is de Palomino druif. Voor een zoete variant wordt onder andere de druifsoort Moscatel gebruikt. Er zijn veel verschillende soorten sherry’s en het is dan ook erg leuk om naar de streek Jerez te gaan om in één van de barretjes een paar soorten sherry’s te proeven. Ook kun je naar een Bodega gaan om te kijken hoe dit speciale drankje gemaakt wordt. Meer informatie over sherry vind je hier.

Tapasbar

In Nederland schieten de tapasbarretjes als paddenstoelen uit de grond. Dit is natuurlijk niet vreemd. Er zijn veel soorten kleine gerechtjes en wanneer je met een groep uit eten gaat is er voor iedereen wel een hapje dat de smaakpapillen doet verblijden. Tapas die we vaak voorgeschoteld krijgen in de barretjes in Nederland zijn champignons sudderend in de knofloof olie, zoete pepertjes met crème kaas, olijfjes en nog veel meer heerlijkheden onder het genot van een grote kan sangria.

Wanneer je eenmaal in Andalusië bent geweest en je hebt de plaatselijke gerechtjes gegeten dan proef je en ervaar je het verschil. Authentieke gerechten vol van smaak met vele specerijen smaken direct naar meer. Elke zuid-Spaanse stad heeft zo zijn eigen tapas en gewoontes. In Granada bijvoorbeeld bestel je een drankje en krijg je er vaak een tapaatje bij. Voor meer informatie kan je kijken op tapasbar.

Glutenvrij naar Spanje

Ook als je graag glutenvrij eet, wil je natuurlijk onbezorgd kunnen genieten op vakantie. Dit kan soms lastig zijn, maar gelukkig zijn er genoeg leuke spots die rekening houden met een glutenvrij dieet. De leukste glutenvrije plekjes in Spanje en meer handige tips vind je op Glutenvrijevakantie.nl!