Duurzame vakantiewoning in Andalusië vinden

Je hoort en leest steeds meer over duurzaamheid. Dat beïnvloed je in de supermarkt, op de weg én in je woning. Duurzaamheid begint voor een groot deel bij een energiezuinige woning en de keuze voor groene stroom, die keuze maak je via online energie vergelijken. Je kunt flink besparen wanneer je overstapt, ook als je kiest voor duurzaam. En dat geld kun je dan stoppen in een mooie en duurzame vakantie, bijvoorbeeld in Andalusië. Als je thuis energie bespaart, dan kun je op vakantie natuurlijk niet achterblijven. Let ook op de duurzaamheid van een vakantiewoning. Hoe doe je dat?

Duurzaam vakantiehuis: waar op letten?

Wanneer je een vakantiehuis gaat boeken dat moet voldoen aan bepaalde duurzaamheidseisen, zijn er een aantal zaken om op te letten. Ga op zoek naar vakantiehuisjes die terecht worden gelabeld als duurzaam. Kies een accommodatie in een natuurrijke omgeving. Dit draagt bij aan het duurzame gevoel. Verder is een goede isolatie belangrijk. Als het dan warm is, hoef je de airconditioning niet onnodig hoog (of aan) te zetten. Veel vakantiehuisjes hebben zonnepanelen op het dak met aanvullend eventueel groene stroom. En kies je voor een huisje met een zonneboiler, dan wordt de ruimte en het water (deels) verwarmd via de energie die wordt opgewekt via de zon. Er zijn genoeg vakantiehuizen die worden schoongemaakt met biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen en waar je goed afval kunt scheiden. En helemaal mooi: er zijn verhuurders die voor elke nacht dat je in hun huis verblijft een boom planten. Zo draag je concreet bij aan de verbetering van het klimaat.

Wat kost een duurzaam vakantiehuis?

Een duurzaam vakantiehuisje hoeft niet duur te zijn. Uiteindelijk bepaal je zelf hoeveel je wilt uitgeven. In het algemeen geldt: hoe meer luxe je wilt, hoe duurder de overnachting. Ook is de locatie bepalend. Ga je in Andalusië met twee volwassenen en twee kinderen een week op vakantie in een duurzaam vakantiehuisje met eerdergenoemde energiezuinige aspecten, reken dan op een totale prijs van rond de 750 euro. Vaak vind je vakantiehuizen die meer afgelegen liggen. Je hebt wel de prachtige natuur, maar moet iets verder reizen om bij het strand te komen. Kies je voor een vakantiehuis dat wel dichter bij zee ligt, dan merk je dat ook in de prijs. Die loopt voor een gezin met twee kinderen voor een volle week op richting de 1.400 euro. Je hoeft dan wel minder vaak met (bijvoorbeeld) de auto heen en weer.

Nog meer duurzaam reizen

Een vakantie naar Andalusië wordt nog duurzamer en zuiniger wanneer je let op het vervoer. Een vliegreis is het meest vervuilend en ook met de auto stoot je aardig wat CO2 uit. Wil je echt duurzaam op vakantie, reis dan per bus of trein naar Andalusië. En qua lokale activiteiten belast je het milieu het minst door te genieten van het strand of de natuur, en daar natuurlijk alle troep die je maakt op te ruimen. Een actieve vakantie waarbij je op jeepsafari gaat, een jetski huurt of een boottocht maakt, veroorzaakt de meeste vervuiling.