Flamenco cursus

Flamenco is een dans die barst van de passie en emotie. Naast de prachtige muziek (zang, klappen, gitaar en soms ook andere instrumenten) en de karakteristieke dans zijn er natuurlijk de geweldige, kleurrijke jurken van de danseressen. Veel mensen zijn geïnteresseerd in één of meerdere aspecten van deze typisch Andalusische kunstvorm. Als je een cursus Flamenco zou willen volgen, dan kan dat zowel in Nederland als in Spanje.

Flamenco leren

De beste plek om Flamenco te leren is in Sevilla, waar de dans hoogstwaarschijnlijk ontstaan is, of in ieder geval een belangrijk centrum was van het gebied waar het is ontstaan. Maar ook in Nederland zijn veel Flamencoscholen te vinden, waar les gegeven wordt door professionals. Mocht je je willen verdiepen in een of meerdere onderdelen van Flamenco, dan is dat mogelijk.

Over de muziek

Flamencomuziek volgt het twaalftels-systeem en wordt vaak niet opgeschreven (doordat veel Spanjaarden analfabeet waren), maar van generatie op generatie doorgegeven. Daarom verandert het met de tijd beetje bij beetje. Het zit diep geworteld in de Andalusische cultuur.

Oorsprong

Niemand weet precies waar de flamenco is ontstaan, maar dat het een typische Andalusische dans is dat bij de zigeuners vandaan komt, daar is iedereen het over eens. Daanaast heeft het ook onder andere Moorse en Joodse invloeden. Sinds +/- 1980 wordt er onderzoek gedaan naar flamenco, waardoor er langzaamaan steeds meer duidelijk wordt over deze dans- en muziekstijl.

Flamenco over de hele wereld

Flamenco is over de hele wereld geliefd. In Nederland zijn er bijvoorbeeld vele flamencoscholen te vinden, maar ook in bijvoorbeeld Latijns-Amerika en Japan zijn er veel scholen. In Japan zitten er misschien wel meer dan in Spanje zelf.

Flamenco in Sevilla

Mocht je in Sevilla zijn en graag een Flamencocursus willen volgen, dan kan dit bij “Taller Flamenco”. Er zijn verschillende cursussen om uit te kiezen, bijvoorbeeld dans & techniek, gitaar, zang, percussie, maar ook kun je in een individuele cursus van 10 uur leren hoe je ritmisch dient te klappen op verschillende Flamenco nummers. Kijk hier voor meer informatie over deze cursussen.

Flamenco in Nederland

Bij Flamenco Rosa de Compas in Rotterdam kun je cursussen en workshops Flamenco volgen, onder begeleiding van professionals uit de Flamenco wereld. Je kan er ook losse lessen volgen. Voor diegenen die nog nooit flamenco gedanst hebben is er de mogelijkheid om eerst een keertje te komen kijken. Kijk op de website van Rosa de Compas voor meer informatie.