Sherry

Andalusië, en dan vooral de plaats Jerez, staat bekend om haar sherry. Brengt u een bezoek aan Spanje en komt u in de buurt van Andalusië, dan is het zeker de moeite waard om in Jerez te stoppen voor een glas sherry met een tapaatje.

Wat is sherry?

Sherry is eigenlijk een versterkte witte wijn. In het gebied rondom Jerez wordt veel Sherry geproduceerd. Palomino druiven worden gebruikt voor het produceren van droge sherry. Voor de zoetere sherry’s worden de Moscatel druif en de Pedro Ximénez druif gebruikt.
In het gebeid rondom Jerez de la Frontera zit er veel kalk in de grond en er waait een Middellands zee briesje over de wijngaarden, wat weer ten goede komt aan de smaak van sherry.
Om een sherry te maken wordt gebruik gemaakt van het Solerasysteem. Dit systeem houdt in dat sherry die al langer op vat heeft gerijpt, geleidelijk wordt vermengd met jongere sherry. In een opstapeling van fusten zit dan ook in de onderste fusten de oudere sherry en in de bovenste de jongste. Als er wat sherry uit de onderste wordt getapt, wordt dit fust bijgevuld met jongere sherry.

Soorten sherry?

– Fino, deze sherry (ook tevens categorie fino) is zeer droog, maar beschikt over wat frisse zuren.
– Manzanilla, deze sherry (valt onder de categorie fino) is net iets frisser dan de fino.
– Amontillado, is net iets rijper dan de andere 2 finos en er wordt wat extra alcohol toegevoegd, waardoor het percentage alcohol meestal uitkomt op 17,5%.
– Oloroso, is van de categorie Oloroso. Deze sherry is heel geurig en vol van smaak.
– Palo Cortado, zit een beetje tussen fino en oloroso in qua smaak.
– Medium Dry is een halfzoete sherry.
– Pedro Ximénez is een hele stroperige zoete sherry die overheerlijk is in combinatie met onder andere een chocoladedessert.

Bodegas

Indien u graag ene bodega wilt bezoeken en eventueel een proeverij wilt, kunt u bijvoorbeeld terecht bij Pedro Domecq.
Ook kunt u Bodega Tio Pepe bezoeken.

Tips

– In het geval dat u op vakantie bent in Spanje, in het gebied Andalusië, is het zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen aan Jerez. U kunt natuurlijk in Jerez in verschillende barretjes een glas Sherry proeven, maar ook kunt u een bodega bezoeken.
– Sherry kan soms even wennen zijn, zeker de drogere sherry’s. Maar indien u deze goed koud drinkt op een hete dag in Andalusië, in goed gezelschap en mogelijk met een tapaatje.
– Wilt u in Nederland ook van een echte goede Spaanse sherry genieten? Deze kunt u bestellen op Spanjewijn.nl!

Comments are closed.