Alhambra

De rijke geschiedenis van het Alhambra in Granada

Het Alhambra, gelegen in Granada, is de grootste trekpleister van Andalusië. Het complex dat onder andere uit een fort en een paleis bestaat heeft een oppervlakte van maar liefst 140.000 m2. Het staat al decennialang op de Unesco Werelderfgoedlijst. Mocht je het Alhambra willen bezoeken tijdens je vakantie in Andalusië, dan is reserveren een must. Er wordt per dag namelijk maar een beperkt aantal bezoekers toegelaten. Voor de prijs van een entreebewijs hoef je bepaald geen lening af te sluiten en je kunt kiezen om het complex op eigen houtje te verkennen of om mee te gaan met een tour begeleid door een gids.

Het begon met de Romeinen

De Romeinen hadden op de locatie van het huidige Alhambra al fortificaties gebouwd. Op de resten hiervan werd, volgens de eerste betrouwbare bronnen, in 889 een simpel fort neergezet. Dit fort was in het midden van de dertiende eeuw vervallen tot een ruïne, maar toen liet de Moorse emir Mohamed Ben-Al-Hamar zijn oog op de locatie vallen. Hij liet het oorspronkelijke fort opknappen, voegde er nog wat fortificaties aan toe en liet bovendien een paleis bouwen. In 1333 nam de toenmalige sultan van Granada, Yusuf de eerste, zijn intrek in het paleis. In 1492 vond de herovering (Reconquista) plaats en kwam Alhambra in christelijke handen.

Twee geloven

Het Alhambra zoals we dat nu kennen, werd voor een groot gedeelte gebouwd door de Moren, aanhangers van het islamitische geloof. Je vindt hier dus allerlei kenmerken die met deze religie te maken hebben. Vraag je je af waarom bepaalde geometrische vormen, zoals bogen, niet helemaal symmetrisch zijn, of waarom sommige gedeeltes van het paleis niet zo rijkelijk versierd zijn? Dit heeft ermee te maken dat perfectie nastreven volgens de islam niet is toegestaan, want perfectie is voorbehouden aan Allah. Na 1492 kwamen er ook christelijke elementen in de gebouwen en vanaf 1526 moest een deel van het oorspronkelijke Alhambra plaatsmaken voor een renaissancistisch paleis dat werd gebouwd in opdracht van keizer Karel V.

Was het Rode Paleis ooit wit?

Over de oorsprong van de naam Alhambra doen verschillende verhalen de ronde. Zo zou het afgeleid zijn van het Arabische ‘qasr alhamrā’, wat ‘rood paleis’ betekent. Niet zo’n gekke verklaring gezien de kleur van het bouwwerk. Sommige bronnen stellen echter dat Alhambra in de tijd van de naamgeving niet rood, maar wit van kleur was. De naam zou in dat geval te herleiden zijn naar het feit dat er ten tijde van de bouw ook ’s nachts gewerkt werd en de fakkels die gebruikt werden om het werk bij te lichten een rode gloed afwierpen. Of heeft het toch te maken met de haarkleur van de vrouw van Mohamed ben Al-Hamar? Het zal misschien altijd een mysterie blijven…