Wat is Flamenco?

Spanje, en dan vooral Andalusië, staat onder andere bekend om de flamenco. In vele regio’s in Spanje kun je flamenco optredens bekijken, maar de oorsprong van de stijl ligt in de zuidelijke regio’s en dat is ook zeker te merken! Zo is flamenco tegenwoordig zelfs een van de belangrijkste exportproducten van Spanje! Maar wat is flamenco nou eigenlijk? Je leest hier meer over de oorsprong, de kenmerken en hoe het nu nog terug te zien is in de Spaanse cultuur.

Multicultureel

Flamenco is ontstaan uit een mix van verschillende culturen, zoals onder andere vanuit de Gitanos, ofwel de zigeuners en vanuit de Spaanse cultuur. Er is overigens wel een verschil tussen de Flamenco van de gitanos en de Flamenco van de Spanjaarden. De Flamenco van de Gitanos schijnt makkelijker beluisterbaar te zijn en met veel vrolijk gezang en gedans. De Spaanse Flamenco daarentegen is ingewikkelder te begrijpen en te volgen. Over de directe oorsprong van de flamenco is weinig bekend, maar dat er enorm veel culturen aan hebben bijgedragen staat vast. Daarnaast hebben Andalusië en andere zuidelijke gebieden veel bijgedragen aan de ontwikkeling van de flamenco.

¿Wist je dat? De muziek van de flamenco wordt niet opgeschreven, maar via verschillende generaties op elkaar doorgegeven. Hierbij voegt elke generatie nieuwe elementen toe.

Kenmerken flamenco

Het fundament van Flamenco is de zang. Deze kan begeleid worden met muziek en dans. Soms worden dans, zang en muziek gecombineerd en wordt het geheel begeleid door andere muziekinstrumenten, zoals fluit, viool of piano. Bij flamenco wordt gebruik gemaakt van Arabisch aandoende klanken, hier herken je het vaak ook aan! Daarnaast zit er een sterk ritme in de muziek en wordt de muziek ‘versierd’ door allerlei instrumenten en zang.

Hoe kun je het herkennen?

De zang, ofwel cante flamenco, is de basis van de flamenco stijl. Daarbij komt vaak ritmisch geklop, bijvoorbeeld op tafels, met stokken of in de handen klappen. Tegenwoordig hoor je ook vaak Spaanse gitaren en handtrommels. De dans die bij de flamenco hoort, herken je vaak aan het ingewikkelde en snelle handen- en voetenwerk. Er zijn verschillende soorten stijlen binnen de flamenco. Zo heb je een wat vrolijkere stijl (Alegrías en Tangos), een wat triestere en zwaardere (Soleares en Seguiriyas) en een stijl die vaak voor feesten wordt gebruikt (Bulerías). Bij deze stijlen zit, naast emotie, vaak ook het verschil in ritme en snelheid.

Wat is het nu…?

Flamenco is nog steeds heel belangrijk in Spanje en ook over de rest van de wereld is het steeds meer terug te zien. Zo kun je optredens bewonderen in onder andere Engeland, Nederland, Frankrijk, Denemarken en zelfs in Japan en Australië! De flamenco krijgt steeds meer invloeden vanuit de huidige muziekcultuur, zo wordt de stijl bijvoorbeeld gecombineerd met jazz, pop of zelfs punk of hiphop.

Flamenco in Andalusië

Voor de echte authenieke Flamenco kun je natuurlijk het beste naar Zuid-Spanje gaan. In Andalusië kun je regelmatig flamenco optredens bijwonen en ook tijdens de ‘ferias’ is Flamenco een groot onderdeel, bijvoorbeeld bij Feria de Málaga, Feria de Abril of Feria de Sevilla. Bij deze feesten dragen alle vrouwen prachtige jurken, die echt zijn ontworpen voor deze dagen. Ook vinden er verschillende flamenco optredens plaats, waardoor je tijdens de feesten het echte flamenco gevoel krijgt!