Flamenco tips

Ga je naar Andalusië op vakantie en lijkt het je leuk om meer te weten te komen over flamenco? Wij hebben een aantal flamenco tips voor je opgesteld over de optredens, de kleding, de instrumenten en het Flamenco Museum. Daarnaast hebben we ook nog wat leuke weetjes voor je op een rijtje gezet. Na het lezen van deze pagina weet je zeker dat er meer is dan castagnetten en mooie zwart met rode stippen jurken.

Flamenco optredens

Als je in Spanje bent, is het natuurlijk super leuk om een flamenco optreden bij te wonen. Een nadeel kan alleen zijn dat deze optredens vaak best wel toeristisch zijn… Wij raden je zeker aan om zo’n optreden in Andalusië bij te wonen, aangezien je hier vaak nog de authentieke stijl tegenkomt. Je kunt naar bekende dansers of danseressen op zoek gaan, zoals Susana Lupiañez Pinto, beter bekend als La Lupi. Zij is een geboren flamenco danseres en geeft cursussen en optredens. Helemaal leuk als je de echte authentieke flamenco wilt bekijken! Ook is een echte tip om eens bij authentieke zaaltjes te kijken, waar je kunt genieten van traditionele flamenco. Hieronder vind je een aantal voorbeelden!

Casa del Arte Flamenco Granada

Midden in Granada vind je Casa del Arte Flamenco. Een klein zaaltje waar je shows kunt bijwonen die 60 minuten duren. Binnen dit uur treden verschillende artiesten op, zodat je verschillende stijlen van flamenco kunt verkennen! Er wordt gezongen, gespeelt en gedanst… Je kunt hier dus echt de passie van de pure flamenco voelen! De eerste show begint om 19:30 uur en de tweede om 21:00 uur. Wees er dus op tijd bij!

Locatie
Cuesta de Gomerez 11
18009 Granada
Website

Casa de la Memoria Sevilla

Genieten van authentieke flamenco in het historische centrum van Sevilla, dat kan bij Casa de la Memoria! Sinds 1999 staat deze plek bekend als het culturele centrum van de stad en het is tegenwoordig gevestigd in een prachtig gebouw. Je kunt genieten van de beste flamenco, met tentoonstellingen, danslessen en dagelijkse voorstellingen om 19:30 uur en 21:00 uur, waarbij je de traditionele flamenco, met de beste artiesten van de dans, zang en gitaar, kunt bewonderen…

Locatie
Calle Cuna 6
41004 Sevilla
Website

Openingstijden
Ma t/m zo van 10:00 – 23:00

Liceo Flamenco Malaga

In Málaga vind je Liceo Flamenco, een bekende flamenco bar in het centrum. Het centrum heeft de ambitie om de flamenco te herstellen als cultureel immaterieel erfgoed. De flamencoshows zitten vol geschiedenis en kunst, je kunt dus echt de traditionele flamenco bewonderen hier! Liceo Flamenco biedt activiteiten, concerten en shows. De shows beginnen om 20:30 ur en duren ongeveer 1 uur en drie kwartier.

Locatie
Calle Beatas 21
29008 Málaga
Website

Openingstijden
Do t/m za van 20:00 – 23:00

¡Tip! Ben je tijdens Feria de Málaga in Málaga? Ga dan eens kijken bij Peña Juan Breva. In de kelder kun je tijdens dit feest namelijk soms naar live flamenco luisteren!

Kleding

In Andalusië vind je tal van toeristische winkeltjes waar je goedkope kleding en accessoires kunt kopen. Een nadeel aan deze kleding is dat ze vaak in Azië worden gemaakt. Natuurlijk is de kleding niet zomaar goedkoop… De kwaliteit is vaak niet heel erg goed en daardoor gaat de kleding snel kapot. Wil je dus langer met je Flamenco kleding doen? Dan raden wij aan om de kleding bij de wat authentiekere winkels te kopen! Je hebt genoeg winkels waar de kleding van betere kwaliteit materialen wordt gemaakt. Uiteraard betaal je hier wel wat meer voor, maar dan kun je er wel een stuk langer mee door! Lees op onze pagina over flamenco producten meer over de kleding en winkels.

Instrumenten

Een belangrijk onderdeel van flamenco is natuurlijk de muziek. Hierbij speelt de Spaanse gitaar een enorm grote rol. Ook hierbij geldt; je kunt voor goedkoop gaan, maar alleen als de kwaliteit niet veel uitmaakt. Wil je echt een goede, dan kun je beter bereid zijn om wat meer geld uit te geven. Kijk dan eens naar gitaren van merken als Takamine, Yahama en Alhambra. Als je de ambitie hebt om meer de kant op te gaan van de echte artiesten, is het helemaal aan te raden om voor een goed merk te gaan. Ramírez, Contreras en Yacopi zijn de wat meer exclusieve merken als het gaat om flamencogitaren.

Flamenco museum

Wil je meer te weten komen over flamenco en de geschiedenis van de stijl? Dan is een bezoekje aan het Museo del Baile Sevilla zeker een aanrader! Het museum werd opgericht met het idee om een plek te vormen voor alle liefhebbers, om meer over de stijl te leren en de liefde ervoor te delen. Je kunt de speelse en leuke uitleg over de flamenco dans in zes verschillende talen volgen en je vindt er informatie over de stijlen van de flamenco, ofwel de ‘palos’, de oorspong en de ontwikkeling. Door middel van cartoons leer je van alles over de namen van de verschillende pasjes, accessoires die gebruikt kunnen worden tijdens het dansen en optredens van grote artiesten. Je kunt er ook heel veel bekijken, zoals kostuums, castagnetten en foto’s. Daarbij wordt uitgelegd wie het gebruikt en waarvoor…Speciaal voor het museum is een choreografie ontwikkeld, die aan de hand van de muziek wordt gepresenteerd… Je kunt dus ook een show bijwonen! Zeker een aanrader dus als je meer van flamenco te weten wilt komen of gewoon een leuk uitje wilt!

Locatie
Manuel Rojas Marcos 3
41004 Sevilla
Website

Openingstijden
Ma t/m zo van 9:30 – 19:00

Wist je dat….

• Flamenco in Andalusië een omzet genereert van ongeveer 8 miljoen euro?!
• … en in de rest van Spanje zo’n 20 miljoen euro?
• Er ongeveer 7000 flamenco concerten per jaar in Andalusië worden gehouden? Dit komt neer op zo’n 600.000 personen die flamenco optredens bijwonen!
• … en in de rest van Spanje zo’n 13.000 concerten! Dit zijn zo’n 1,5 miljoen bezoekers!
• Door deze populariteit zijn Bienal de Sevilla (omzet van ongeveer 4 miljoen euro) en Festival de Jerez (omzet van ongeveer 1,3 miljoen euro) toegevoegd.
• De mode-industrie van flamenco zo’n 7,5 miljoen omzet in Andalusië geeft en 25 miljoen in heel Spanje?
• Er komen jaarlijks zo’n 700.000 toeristen naar Spanje om flamenco te bewonderen. Zij geven dagelijks gemiddeld €55,- uit en ze blijven gemiddeld 13 dagen lang!