Feria de Abril

De derde week na Pasen vindt de ‘Feria de Abril’ plaats in Sevilla. Hoewel de viering voor Pasen (Semana Santa) de meest indrukwekkende en emotionele viering van het jaar is, is de Feria de Abril zonder twijfel het vrolijkste en meest uitbundige feest van Sevilla.

Wanneer?

Feria de Abril wordt jaarlijks in de derde week na Semana Santa (de Heilige Week voor Pasen) gevierd. Dit is bijna altijd in April, maar soms kan het voorkomen dat Feria de Abril in mei plaatsvindt! In 2020 vindt de Feria de Abril in mei plaats, namelijk van 26 april t/m 2 mei!

Waar?

Het gehele feest vindt plaats op het feestterein ‘Real de la Feria’, gelegen in de wijk Los Remedios.

Herkomst

Feria de Abril (vertaald: festival van april), werd in 1847 voor het eerst georganiseerd als veemarkt. Al een jaar later groeide de veemarkt uit tot een evenement waarin meerdere festiviteiten plaatsvonden. Tijdens de jaren 20 bereikte de Feria haar hoogtepunt en veranderde het festival in een waar spektakel.

Festiviteiten

Het feestterrein waar de feria plaats vindt ligt in de wijk Los Remedios en is verdeeld in zones, waar verschillende festiviteiten worden georganiseerd. Bij de ingang van het feestterein staat ieder jaar een (andere) spectaculaire poort met tienduizenden gekleurde lampjes, die met de opening van de viering aan gaan. De opening vindt plaats om middernacht (van maandag op dinsdag) en staat in de volksmond ook wel bekend als ‘El Alumbrao’. De dagen na de opening, vindt er dagelijks een optocht plaats, waarbij ruiters met hun vrouwen (gekleed in de mooiste flamencojurken) in koetsen voorbij komen. De feestweek wordt zondagavond afgesloten met een vuurwerkshow.

Straat van de wat?

Eén van de grootste zones van het feestterein draagt de naam ‘Calle del infierno’, wat vertaald, straat van de hel betekent. Er gebeuren echter alleen maar leuke dingen hier in dit gebied, er staat namelijk een grote kermis inclusief reuzenrad, achtbaan en andere leuke attracties.

Privé tentjes

Casetas, je ziet ze overal tijdens de Feria de Abril. In deze tentjes wordt er volop gedanst, gegeten en gedronken. Jammer genoeg zijn veel van deze tentjes privé, doordat het een traditioneel Sevillaans feest is dat door en voor de Sevillanen georganiseerd wordt. Gelukkig zijn er enkele casetas die wel openbaar zijn en je dus gewoon lekker mee mag feesten!

Eten en drinken

Een Spaans feestje zonder lekker eten en drinken dat bestaat natuurlijk niet, zeker niet in Sevilla waar je vaak gratis een tapa’tje bij je drankje krijgt. Tapas worden er dan ook veel gegeten tijdens dit festival. Ook is het gebruikelijk dat er in de casetas een Andalusische stoofschotel wordt geserveerd. Een populair drankje dat gedronken wordt tijdens dit festival is sherry afkomstig uit Jerez de La Frontera (een plaatsje dat op een uur rijden ligt van Sevilla). De sherry wordt ook vaak gemixed met sprite. Dit drankje (rebujito) is lekker fris, wat goed uitkomt in deze tijd van het jaar. Eind april kunnen de temperaturen namelijk al oplopen tot de 30 graden!

Comments are closed.