Excursie olijven plukken in Andalusië

Excursie olijven plukken in Andalusië

Als echte liefhebber van Andalusië gaat je hart zeker weten sneller kloppen bij het zien van de prachtige heuvels vol olijfbomen. Niet alleen omdat de bomen in het glooiende landschap voor een adembenemend uitzicht zorgen, maar ook omdat de olijven die erin hangen worden verwerkt tot de beste olijfolie. In Andalusië weet men dankzij de eeuwenoude kennis als geen ander hoe je die volle smaken en diverse aroma’s creëert. Dat is een kwestie van de juiste grond, het juiste ras, oogsten op het juiste moment en vooral ook van heel hard werken… En dat proef je! De olijfolie wordt niet voor niets ook wel het vloeibare goud genoemd.

Spaanse olijftraditie in Andalusië

Hoezeer je ook geniet van die flinke scheut olijfolie door je mediterrane maaltijd, je waardeert de hele Spaanse olijftraditie nóg meer wanneer je zelf een olijvenoogst hebt meegemaakt. Je ontdekt dat er verschillende plukmethodes zijn, leert alles over het rijpingsproces en ziet hoe de olijven worden geperst. Hoewel de oogst een behoorlijk zware klus is, heeft het ook wel iets idyllisch. Zelf olijven plukken is dan ook een droom van veel mensen, die tijdens je vakantie Malaga werkelijkheid kan worden.

Om de lokale gebruiken in ere te houden bottelt La Casita, de reisspecialist van Andalusië, sinds 2014 eigen olijfolies. Olijven genoeg, want een aantal van de vakantiehuizen worden omringd door boomgaarden. Zo ook de huizen op de vakantieparken La Granja de Antonio en Finca el Moralejo.

Ambiancetravel biedt ook een excursie aan bij een typische olijfolieboerderij en daar leert u alle facetten van de olijf kennen. En uiteraard proeft u de olijfolie in een authentieke olijfolieboerderij met een proeverij.

Singlereizen4you biedt ook een volledige excursie aan waar zij jou meenemen in het proces van olijven naar olijfolie in Spanje. Je kunt met een groep zelf olijven plukken en de olijven persen. Je maakt dus het productieproces mee van begin tot eind!

Hastapronto.eu biedt een volledige olijvenweek aan, als je echt houdt van een olijven excursie. Er worden olijven geplukt op Finca el Moralejo en geluncht in de boomgaard. De volgende dag worden er olijven geplukt bij de accommodatie La Granja onder leiding van live muziek en in de middag worden de olijven geperst.

Plukken, proeven, genieten

Oogsten kan op diverse manieren, maar veelal gebeurt het nog traditioneel met de hand. Het is zwaar werk, maar je blijft achter met een voldaan gevoel. Je hebt immers bijgedragen aan de productie van verrukkelijke olijfolie! Na het plukken worden de olijven snel geperst, om zo de zuurgraad laag te houden. Zo maak je tijdens de excursie kennis met de verschillende stappen uit het productieproces. Het is trouwens niet alleen maar hard werken in de gaard; het is ook proeven, leren en gezelligheid met de andere plukkers, en dat alles terwijl je geniet van de prachtige natuurlijke omgeving in Andalusië. Alleen na deze bijzondere ervaring en met een flinke voorraad olijfolie kun jij pas weer naar huis.

Naast olijfplukken excusies zijn er nog vele andere workshops die je kan doen in Andalusie