Wijnregio

Andalusiërs zijn echte levensgenieters. Ze houden, net als de rest van Spanje, van lekker eten en daar drinken ze natuurlijk het liefst een goed glas regionale wijn bij. Wil jij je tijdens een trip naar Andalusië ook een echte local voelen en de beste regionale wijnen drinken en de prachtige wijnregio ontdekken? Wij zetten alle tips en informatie over de wijnregio Andalusië op een rij.

EEN STAP TERUG IN DE TIJD

2.500 jaar geleden werd er voor het eerst door de Grieken wijn geïntroduceerd in Andalusië en 1100 v.Chr. werd er in Andalusië zelf wijn geproduceerd. Deze activiteit wordt op de dag van vandaag nog steeds met veel passie gedaan.

De meeste Andalusische wijnen werden geëxporteerd naar Europa, vooral naar Engeland omdat zij daar een grote voorliefde voor sherry en zoete wijnen uit Málaga hadden. Nog steeds zijn de Britten verslaafd aan de sherry uit Andalusië en zijn daardoor de belangrijkste internationale klanten. Spanjaarden geven zelf trouwens meer de voorkeur aan een kurkdroge, glasheldere fino (sherry).

WIJNREGIO ANDALUSIË

Momenteel worden er eigenlijk in alle provincies in de regio Andalusië wel druiven verbouwd. Niet zo gek als je beseft dat Andalusië uit meer dan 40.000 hectare wijngaard bestaat! Driekwart van deze gehele wijnopbrengst wordt beschermd door een speciaal wijnkeurmerk: ‘Denominación de Origen’ (DO). Wijnen met dit keurmerk garanderen een hoge kwaliteit. De volgende regio´s zijn zeker de moeite waard om naartoe te gaan:

• JEREZ

Meer dan de helft van de gehele wijnproductie uit Spanje komt uit Jerez. Dit is het meest zuidelijke wijngebied in Europa. Het gebied heeft droge zomers en hoge temperaturen (vaak boven de 40° C), wat een hoge verdamping veroorzaakt. De nabijheid van de Atlantische Oceaan bevochtigt dit gebied en sommige vakkundige drinkers zweren dat ze een vleugje zee in deze wijn kunnen detecteren. Wij zijn benieuwd of jij het proeft!

Palomino (vernoemd naar een 13e-eeuwse Spaanse ridder) is de meest voorkomende druif in dit gebied en deze is terug te vinden in alle wijnen én de Andalusische sherry (een Engelse verbastering van het ‘Jerez’). Sherry is de meest bekende wijn uit deze streek en kan in dit gebied alleen op één plek worden gemaakt, namelijk in de de zogeheten Sherry Triangle. Dit bestaat uit het gebied tussen Jerez de la Frontera , Puerto de Santa María en San Lucar de Barrameda in de provincie Cádiz. Het geheim zit hem in de geschikte bodem en klimaat. Sherry bestaat in vele varianten: van heel droog tot heel zoet en is een perfect aperitief voor een maaltijd.

• CONDADO DE HUELVA

De wijnen van Condado worden ook wel de Vinos del Descubrimiento (wijn van ontdekking) genoemd. Dit komt doordat Columbus zijn historische reis begon vanuit de haven van Palos, in de West-Andalusische provincie Huelva. Zijn bemanning, die uit de Huelva regio kwam, namen een aantal praktische dingen mee.: gedroogde tonijn, peulvruchten en, natuurlijk, een goed aanbod van Huelva wijn! Zo waren de wijnen uit Huelva de eerste Spaanse wijnen die naar Amerika werden geëxporteerd (aangenomen dat de zeelieden het niet zelf opdronken).

• MÁLAGA

Deze streek stond vroeger bekend om zijn zoete en versterkte wijnen. In de loop van de jaren is de vraag naar dit soort wijnen afgenomen waardoor de streek zich nu vooral concentreert op verfijnde zoete wijnen, gemaakt van de Moscatel en Pedro Ximenez druif. Malaga biedt een reeks gekleurde wijnen, van geel tot zwart; bloemige en fruitige aroma’s in jongere en complexe wijnen tot vintage wijnen. Ze kunnen daarom ook erg van smaak verschillen, van erg droog tot erg zoet. Naast kwaliteitwijnen worden hier ook druiven gedroogd in de zon om pasas (rozijnen) te maken.

Bezoek één van de vele wijnbodega’s in Malaga om meer te weten te komen over deze lekkere wijnen.

• MONTILLA-MORILES

Deze historische wijnstreek produceert vooral zoete, witte kwaliteitswijnen met een hoog alcoholpercentage die perfect als dessertwijn kunnen dienen. De wijn die hier geproduceerd wordt lijkt veel overeenkomsten te hebben met de sherry van Jerez, maar dat kun je in dit gebied beter niet hardop zeggen want de wijnboeren zijn namelijk erg trots op hun regionale en specifieke druiven!

Voor de witte wijnen in Montilla wordt vooral de Pedro Ximenez gebruikt. Deze druif heeft van nature een veel hoger suikergehalte en alcoholpercentage en kan daarom een maximaal alcoholgehalte van ongeveer 20% bereiken zonder de wijn handmatig te versterken. De lokale bevolking beweert dat het je daardoor geen kater oplevert! Klinkt als de moeite waard om uit te testen.

• SIERRAS DE MÁLAGA

Een opmerkelijk hooggelegen wijngaard van DO Sierras de Malaga is de Serrania de Ronda. Dit gebied heeft strenge winters en is zeer vochtig en warm in de zomer. Er liggen 36 moderne bodega’s in de heuvels rond de stad Ronda die gespecialiseerd zijn in het produceren van jonge rode wijnen. Hier kun je genieten van de bekende rode wijnen Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah en Tempranillo.

• GRANADA

Al sinds 3.000 jaar is Andalusië een wijngebied! In de snel opkomende wijnstreek rond de Sierra Nevada bij Granada wordt een breed scala aan verrassende en hele pure kwaliteitswijnen gemaakt. De Sierra de Contraviesa herbergt zelfs de hoogste wijngaarden van het vasteland van Europa. Muilezels zijn hier onmisbaar bij het ploegen en de oogst. Naast internationale druivenrassen gebruiken wijnmakers ook steeds vaker eeuwenoude autochtone druiven als vijiriega en jaen. Ontdek de verrassende en spannende wijnen van Granada, Almería en Montilla-Moriles.

WIJNOVERNACHTING

Wil je de tijd nemen om alles in deze wijnregio te ontdekken en te proeven zonder alles zelf te hoeven plannen? Dan kun je een speciale wijnovernachting boeken. Je hoeft alleen zelf de wijnregio te kiezen! Hier word je wakker met een bijzonder uitzicht over de wijngaarden, bergen of een dorpje, terwijl een lekker ontbijt op je staat te wachten. In de middag staat een bezoek aan een wijnmakerij en een heerlijke proeverij op de planning. Niets is zo idyllisch als samen toosten en genieten van het uitzicht over de uitgestrekte boomgaarden!

VIVINO WIJN APP

Vaak is er een groot aanbod aan wijn in een supermarkt of op een wijnkaart te vinden waardoor je door de (wijn)bomen het bos niet meer ziet. Voor deze mensen kan het handig zijn om de slimme wijnapp ‘Vivino‘ te downloaden. Via de app kun je een foto maken van het etiket, of gewoonweg de naam van de wijn invoeren. Zo vertelt hij je met gemak alle nodige informatie over de wijn. Zoals onder andere welke wijn het lekkerste smaakt bij een bepaald gerecht, de prijs van de wijn en mocht je nog niet overtuigd zijn, dan staat er ook vaak een review en waardering van andere Vivino gebruikers bij. De app is gratis en geschikt voor wijndrinkers van elk niveau. Selecteer jouw favoriete Andalusische wijn en deel deze met jouw vrienden!

TIP

  • Heb je na het ontdekken van de wijnregio Andalusië zin om al die lekkere wijntjes mee naar huis te nemen? Wist je dat er zoiets bestaat als een wijnklimaatkast? Speciale kasten die ervoor zorgen dat de wijnen ook thuis op de juiste temperatuur blijven!

Comments are closed.