Skiën in Sierra Nevada

De Sierra Nevada: skiën met uitzicht op Marokko en Gibraltar.

Op zo’n 30 kilometer van Granada ligt het dorp Pradollano in de Sierra Nevada. Hiervandaan kan je op een heldere dag niet alleen Noord-Afrika zien: het is ook een van de meest bijzondere wintersportgebieden van Europa met 83 kilometer aan piste en 23 skiliften. Omdat het een hooggelegen gebied is kun je de sneeuwzekerheid vergelijken met die in de Alpen. En geen enkel ander skigebied in Europa heeft zoveel zonuren als de Sierra Nevada. Vergeet dus geen zonnebrandcrème met een ultrahoge factor mee te nemen als je hierheen gaat.

Sol y nieve

Vanaf een richel tussen de hoogste piste op de berg Veleta en de pistes in de naastgelegen vallei Laguna de las Yeguas kun je met helder weer Gibraltar, Marokko en de glinsterende vlakte van de Middellandse Zee zien. In het noorden liggen de rode bergen van Oost Andalusië en beneden ligt het prachtige Granada en het hoger gelegen magische Alhambra. Daarom wordt dit gebied door de Spanjaarden dan ook wel Sol y Nieve genoemd: zon en sneeuw. Mocht de sneeuwval tegenvallen dan staan er honderden sneeuwkanonnen klaar om de hellingen van december tot half april steeds te voorzien van verse sneeuw. In Pradollano vonden in 1996 de wereldkampioenschappen skiën plaats. Voor zowel beginners als gevorderden zijn er flink wat skipistes, variërend van blauw tot zwart. Ook een snowboarder komt hier aan zijn trekken bij de half pipe. Voor de afwisseling kan je een middagje een tocht maken met een sneeuwscooter of met een hondenslee. De Sierra Nevada is relatief duur. Het is slim om een reis te boeken bij een gespecialiseerd bureau, die zowel reis, accommodatie als skipas voor een scherpe prijs kan aanbieden. Je kan hiervoor terecht bij Wintertrex.nl, zij maken een compleet pakket voor je klaar, zodat je gerust kunt genieten van een onbezorgde vakantie.

Weekend

Weinig Europese wintersportoorden hebben zo’n bijzondere keuken als in de Sierra Nevada. De culinaire traditie van Andalusië heeft veel te danken aan de Moorse overheersing. De Moren leerden de Spanjaarden om vlees en vis te combineren met vruchten enkruiden. Andalusië is ook de geboorteplaats van de bij ons zo bekende en geliefde tapas, de kleine hapjes die oorspronkelijk op een glaasje wijn of sherry werden gelegd om de vliegen uit het glas te houden. Pradollano kent een uitbundig uitgaansleven, voornamelijk in het weekend. In het weekend komen echter de Andalusiërs zelf in grote getale naar Pradollano. Hierdoor kan het soms erg druk worden en lopen de wachttijden bij de skiliften flink op. Het is daarom verstandig om tegen de stroom in te gaan en het weekend uit te trekken voor een tripje naar Granada, Malaga of Sevilla.