Tétouan

Marokko is verdeeld in 16 regio’s, die regio’s zijn weer verdeeld 45 landelijke provincies en 16 stedelijke prefecturen. Tétouan is de hoofdstad van Tétouan (de prefectuur). Tétouan is gelegen aan de nauwe valei van de rivier de Martil die uitmondt in de Martilhaven en is toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit omdat de binnenstad heel traditioneel is en vooral uit laagbouw witte huizen bestaat. Vanaf Andalusië gezien ligt Tétouan aan de overkant van de straat van Gibraltar. Tétouan is zeker de moeite waard om te bezoeken wanneer je ook wat wilt zien buiten, maar toch vlakbij Andalusië.

Geschiedenis

Deze stad heeft al veel meegemaakt. Door de mooie ligging is Tétouan verschillende keren bezet door verschillende landen en groepen. Het eerste dat er te vinden is van de derde eeuw voor Christus. Toen werd Tétouan één van de belangrijkste steden van Romeins Marokko. De werkelijke oprichting van Tétouan gebeurde pas in 1305 door sultan Abou Tabit. Deze sultan begon aan een grootschalig bouwproject. In 1399 werd de stad geplunderd door de Spanjaarden. Dit omdat toen veel piraten hun toevlucht hadden genomen in de stad. In de zevende eeuw werd de stad weer herbouwd en in 1913 werd het de hoofdstad van Spaans-Marokko. Hiervan zijn nog steeds Spaanse sporen van te vinden in de taal en straatnaamborden.

Medina

In het oude medina (het stadscentrum) is nog veel terug te zien van de rijke historie van deze stad. De huizen in het stadscentrum zijn laag en wit van kleur. Ook zijn er veel mensen die oude ambachten beoefenen en proberen toeristen zo ver te krijgen iets te kopen. Het stadscentrum is misschien één van de kleinste van de Marokkaanse medina. Maar daarentegen wel het meest compleet en het minst aangetast door latere invloeden van buitenaf. In de kunst en architectuur zijn nog duidelijk de invloeden van Andalusië te zien. Dit komt doordat de Andalusische vluchtelingen Tétouan hebben herbouwd nadat ze verdreven waren door de Spanjaarden.

Bezienswaardigheden

Tétouan helemaal is op zichzelf al een bezienswaardigheid, maar naast alle historie en architectuur is er ook nog meer te zien. Rondom Tétouna zijn vele boomgaarden zoals: Sinaasappel-, amandel-, cyprus- en granaatappelboomgaarden. Ook de stranden tussen Ceuta en Tétouan zijn een aanrader en worden beschreven als de mooiste stranden van Marokko.

Bereikbaarheid

Vanaf Andalusië gezien ligt Tétouan aan de overkant van de straat van Gibraltar. Vanaf Algerias zijn dagelijks meerdere boottochten naar Tanger toe. Voor een retourtje met de boot zonder voertuigen betaal je per persoon rond de 50 euro. Hierna dien je nog een eindje het binnenland in te gaan. Daarvoor zijn er lokale bussen, maar je kunt natuurlijk ook de taxi nemen, een auto huren of je eigen auto meenemen op de boot naar Tanger.

Hotels

El Reducto

– Vanaf €32 per nacht
– Cultureel & authentiek

400 meter van de Royal Palace bevindt zich dit hotel met een mix tussen de traditionele Spaanse en Marokaanse inrichting. Deze inrichting is zelfs terug te vinden in alle badkamers. Alle kamers zijn voorzien van airconditioning. Ook zijn er verschillende traditionele gerechten te verkrijgen in het restaurant met verschillende soorten lokale wijnen. Kijk hier voor meer informatie en om dit hotel te boeken.

hotel